Mobil forretning

Hvem er Datway

DATWAY er et brandmærke i Skandinavien inden for løsninger af mobile forretninger i alle brancher og i hele Danmark. Vores styrke ligger i at forstå kundernes ønsker og krav, og omdanne dem til en mobil forretning. Opmærksomhed på detaljer, ergonomiske kriterier, robusthed, høj kvalitet og design: Det er nogle af de funktioner, der kendetegner vores mobile forretninger.

Hvem er Datway

DATWAY er et brandmærke i Skandinavien inden for løsninger af mobile forretninger i alle brancher og i hele Danmark. Vores styrke ligger i at forstå kundernes ønsker og krav, og omdanne dem til en mobil forretning. Opmærksomhed på detaljer, ergonomiske kriterier, robusthed, høj kvalitet og design: Det er nogle af de funktioner, der kendetegner vores mobile forretninger.

7 hurtige spørgsmål til Mikkel Elmer,
grundlægger af Datway

Mikkel Elmer er grundlægger af DATWAY og har hjulpet mere end 50 foodtrucks i gang med deres madeventyr. Vi har stillet ham syv spørgsmål.

Fortæl om din første foodtruck?

For ni år siden fik jeg den idé, at jeg ville lave en rullende restaurant. Det var smagen af en helt fabelagtig god bruger, som jeg fik i Paris, der inspirerede mig. Hvorfor kan man ikke få sådan en sindssygt god bruger herhjemme, tænkte jeg, og så gik jeg i gang. De næste fire måneder brugte jeg på at forske mig frem til den perfekte burger. Jeg nørdede med alle detaljerne, fra den hjemmelavede dressing til hvordan jeg skulle skære de syltede agurker. Og så fik jeg sat mine burgere på hjul og kørte rundt i min foodtruck, Burger Jack, i København i tre år, som blev min første mobile forretning. Jeg levede i den mobile forretning. Da jeg var på Roskilde Festivalen med Burger Jack i 2013, lavede jeg næsten 12.000 burgere på nu dage og vandt prisen for den bedste burger på festivalen.

Hvorfor startede du DATWAY op?

Da jeg fik en midlertidig plads ved Torvehallerne i København med Burger Jack, fik jeg så mange spørgsmål og henvendelser fra folk, der gerne ville have hjælp og gode råd til, hvordan de selv kunne starte en mobil forretning, at jeg til sidst ikke havde tid til Burger Jack mere og måtte vælge, hvad jeg ville fortsætte med. Nu bruger jeg al min tid på at rådgive og hjælpe andre i gang med deres mobile forretning. Jeg har været med til at hjælpe 80 procent af de mobile forretninger, der kører rundt i København og omegn.

Hvorfor har vi brug for flere mobile forretninger?

Folk får mere og mere travlt, og statistikkerne tyder på, at der også bliver flere og flere, der lever alene, og færre og færre, der laver deres mad selv. Alle de mennesker har brug for sund mad on-the-go, og det kan disse mobile forretninger levere. Og så kan retterne sælges til en rimelig pris, fordi ejeren af den mobile forretning ikke skal lægge seks måneders forudbetalt leje for et dyrt lokale, der også lige skal sættes i stand for halvanden million kroner. Man kan bare kaste sig direkte ud i sit madprojekt. Og så kan man køre steder hen, hvor man normalt ikke ville kunne, og få en fast og indbringende mobil forretning op at stå. Man kan teste nye områder af og køre videre til et nyt sted den næste dag, hvis man vil. Den fleksibilitet, mobile forretninger har, er genial, og det her er kun begyndelsen. Det er kun et spørgsmål om tid, før antallet af mobile forretninger i Danmark stiger.

Hvor hurtigt kan man komme i gang?

Et godt eksempel er Farm’s Kitchen, en thai-foodtruck, som jeg hjalp med at starte op i Glostrup. Hver dag sælger de tre til fire forskellige retter thai-mad i høj kvalitet til billige priser: 80 kr. for en stor ret. De startede deres mobile forretning op i foråret 2017, og i løbet af blot tre måneder havde de en eksplosiv omsætning. Et andet godt eksempel er Hooked – Sea Food Kitchen. De startede deres madeventyr og mobile forretning i en foodtruck. I dag, ca. tre år efter, er de i gang med flere og faste lokationer og er blevet kåret som byens bedste flere gange, og der er fuld gang i den mobile forretningen. Der er faktisk mange flere eksempler på disse gode cases. Herunder kan nævnes Bangkok Street Kitchen, Wokken, Ok Thai, Food Squad – alle foodtrucks, der har klaret sig fabelagtigt.

Samtidig er det vigtigt at huske på, at de betaler af på foodtrucken via deres erhvervsleasing, så de efter 60 måneder ikke har mere afbetaling på den, men i stedet en opsparing og gratis husleje.

Hvad er det bedste ved dit arbejde med DATWAY?

Jeg elsker at se, når folk lykkes med deres ting. Det betyder virkelig meget for mig at opleve, hvor glade de bliver, når tingene for alvor begynder at køre, og hvordan de så rykker op på et ekstra energiniveau. At se den proces er alfa og omega for mig. Jeg elsker bare, når jeg kommer kørende og ser to foodtrucks, som jeg har været med til at starte op, som holder et sted med lange køer foran. Det er en fantastisk dejlig følelse og giver mig mod på at lave endnu flere mobile forretninger.

Hvorfor er du så vild med foodtrucks?

Der er en særlig energi over mobile forretninger. De folk, vi samarbejder med, er typisk personer, som har en drøm om at lave god, sund og ærlig mad med friske og måske økologiske råvarer. Ofte har de nogle helt særlige opskrifter med fra det land, de kommer fra, eller en helt bestemt type mad, de brænder for. Når de så kører ud i deres foodtruck og serverer deres mad for en masse mennesker i nye omgivelser hver dag, får de en hel masse ny energi, som de kan give videre. Mange foodtruck-ejere er oplevelsesmennesker, der ikke vil hænge fast i en dræbende rutine og se det samme hver dag, men vil ud i verden og inspirere andre og sig selv, og en foodtruck er verdens bedste måde at gøre det på. For den korteste vej mellem to hjerter er god mad.

Hvorfor er god mad den korteste vej mellem to hjerter?

God mad bringer os sammen og får os til at forstå hinanden langt bedre. De smagsoplevelser, man deler med andre folk, fortæller meget om, hvem man er, og hvor man kommer fra, og det åbner op for nogle helt nye og dybere samtaler, som ellers ikke ville have fundet sted. Mad får os til at dele en masse personlige historier og følelser, for smagsoplevelserne kan forbinde os med det område, vi er vokset op i, eller den mad, vores forældre lavede. Og når vi deler vores madoplevelser med andre, skaber vi en perfekt grobund for venskab, følelser, varme, kærlighed og alt det andet gode, der skal til for at få verden til at vokse i den rigtige retning.

CATERING

DATWAY har lang erfaring med street food, catering og events, som vi gerne vil dele med dig. Vores største succes er, når du er tilfreds. Igennem vores catering-platform og medarbejdere hjælper vi dig med catering-opgaver og events. Dette er efterhånden blevet et meget stort forretningsområde for os. Catering-markedet i Danmark er på knap 8 milliarder kroner i omsætning, og vi oplever med en eksplosiv vækst, at flere og flere af vores kunder efterspørger at spise deres mad fra foodtrucks. Vi tager dette meget seriøst, så tag en snak med os om forventet omsætning til din foodtruck.

CATERING

DATWAY har lang erfaring med street food, catering og events, som vi gerne vil dele med dig. Vores største succes er, når du er tilfreds. Igennem vores catering-platform og medarbejdere hjælper vi dig med catering-opgaver og events. Dette er efterhånden blevet et meget stort forretningsområde for os. Catering-markedet i Danmark er på knap 8 milliarder kroner i omsætning, og vi oplever med en eksplosiv vækst, at flere og flere af vores kunder efterspørger at spise deres mad fra foodtrucks. Vi tager dette meget seriøst, så tag en snak med os om forventet omsætning til din foodtruck.

FAQ

Her er en samling af ofte stillede spørgsmål

Er Datway en cateringportal?

Både ja og nej, vi er ikke en decideret catering-portal for foodtrucks, men vi samarbejder med de bedste portaler og festivaler i branchen. Vi vil kunne hjælpe med at give dig den bedste vejledning omkring salg af dine produkter.

Hvor hurtigt kan jeg få leveret min food truck?

Ved ordreafgivelse går der ca. mellem 4 til 6 uger, før den kan leveres klar til brug.

Hvordan bliver jeg kredit godkendt?

Du bliver kreditgodkendt ved at sende os din seneste årsopgørelse og de tre sidste lønsedler. Når vi modtager disse på mail, tager det ca. 2-3 dage, og så får du et svar tilbage.

Hvor mange penge kan man tjene i en food truck?

Det er der ikke noget konkret svar på, men regnskabstal viser, at omsætningen fra de danske foodtrucks ligger et sted mellem kr. 300.000 og 3.500.00 kr. alt efter forretningsmodel.

Kan jeg komme ud af min leasingkontrakt før tid?

Ja, det er muligt at komme ud af din leasingkontrakt før tid. Du kan lave et debitorskifte, det koster typisk kr. 3.000, og kontrakten vil kunne flyttes over til et andet selskab, der er kreditgodkendt. Vi er meget behjælpelige med dette.

Hvornår bliver food trucken min egen?

Når du har betalt alle leasingydelser, typisk 60 måneder, har du muligheden for at købe enheden til den afbetalte restværdi, som typisk ligger på mellem 20 til 30% af købesummen. Hvis du ikke ønsker at købe enheden, kan vi være behjælpelige med dette, og typisk til en langt højere pris end restværdien.

Hvorfor er der en restværdi på leasingkontrakten?

Man sætter en restværdi på leasingkontrakten, for at den månedlige ydelse skal blive mindre i leasingperioden.

Kan I hjælpe mig med indretning af min foodtruck?

Som hovedregel kan vi ikke dette. Vores egne foodtrucks er designet til at have markedets mest konkurrencedygtige priser og højeste kvalitet, og der ligger tusindvis af timer i udarbejdelsen af disse.

Kan jeg bygge min egen food truck?

Det er ikke noget, vi kan anbefale, og vi har set mange, der er gået videre med tabte projekter, da økonomi, tid, design og myndighedstilladelse ikke kunne opfyldes.

Hvilken forretningsmodel skal jeg vælge til min food truck?

Der er flere muligheder.

Faste stadepladser kan være rigtig godt, specielt i områder med mindre udbredt mad eller mad overhovedet. Her ser vi hurtigt eksplosiv vækst i de mobile forretninger. Der er tusindvis af stadepladser i Danmark, som er meget velegnede. Det kan både være på privatadresser og på offentlige adresser. Hvis man ikke ønsker en fast stadeplads, men hellere vil have en mobil forretning, findes der over 1000 festivaler/åbne events i Danmark, som man kan kontakte. Herudover kan man melde sig på en af vores samarbejdspartneres catering-platform og derigennem få catering-opgaver. Denne slags platforme har en voldsom stigning i antallet af opgaver, så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang med at tjene penge!

Hvordan markedsfører jeg min food truck og får nye kunder?

Der er flere måde at gøre dette på, men med sikkerhed er de sociale medier som Facebook og Instagram dem, der virker bedst. Begge platforme er som skabt til foodtruck-”reklame”. Her vil du kunne vise dit koncept frem og samtidig gøre opmærksom på din mobile forretning og interagere med nye kunder, ligegyldigt hvor i Danmark du befinder dig.

Hvad er bedst; food truck eller food trailer.

De er begge super velegnede til formålet og kan begge udføre det samme job og producere den samme mængde mad. Foodtrailer er ca. halv pris af foodtruck, og det giver selvfølgelig mindre omkostninger og en mindre investering i opstarten. Det skal dog bemærkes, at man behøver en bil for at trække foodtraileren, som har en totalvægt på 1.500 kg.

Hvor bliver jeres produkter lavet?

Vores produkter bliver lavet på Fyn i vores knap 1000 m2 store produktionshal. Her vil man også kunne få repareret skader, udbedringer samt opgraderinger m.m. til sin mobile forretning.

Hvordan får jeg strøm i min food truck?

Alle vores foodtrucks eller foodtrailers leveres med generator, hvis dette ønskes. Her bruger vi Honda, og de kan fås helt op til 7 kW.

Hvor meget køkkenudstyr kan jeg få i min food truck eller food trailer?

Du kan få temmelig meget. Vi samarbejder med Zanussi Professionel og bruger deres køkkenlinje 600-serien. Med mindre du ønsker, at udstyret skal køre på elektricitet, monterer vi alle vores foodtrucks og foodtrailers med flaskegas. Der er plads til 2 stk. 11 kg gasflasker.

Fandt du ikke et svar på dit spørgsmål om mobile forretninger?

Hvis du har spørgsmål, så udfyld formularen herunder – og vi ringer dig op hurtigst muligt. Du kan også ringe direkte til os på telefon 21 60 57 18 eller sende en e-mail på info@datway.dk.

Fandt du ikke et svar på dit spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål, så udfyld formularen – og vi ringer dig op hurtigst muligt.